Clinica LIFE pune la dispozitia pacientilor un sistem modern si performant de video-endoscopie digestiva superioara si inferioara (colonoscopie)PENTAX, o combinatie unica de tehnologie optica si digitala, care permite o buna diagnosticare si un tratament rapid al bolilor digestive. Investigatiile endoscopice permit identificarea precoce a leziunilor precanceroase si canceroase, si in anumite cazuri tratamentul rapid al afectiunilor gastroenterologice, cu un timp minim de executare a procedurii si in conditii de confort pentru pacient.

Echipa noastra realizeaza intervenţii endoscopice in scop diagnostic sau terapeutic, cu posibilitatea de analgosedare, pentru confortul maxim al pacienţilor.

(plus photo, caut pe shutterstock)

 

1/Ce este endoscopia digestiva superioara?

Endoscopia digestivă superioară (EDS) este o procedură care permite vizualizarea directa a interiorului tubului digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Procedura se realizeaza cu ajutorul endoscopului (un aparat medical lung, subtire si flexibil ce conţine la un capăt o mică cameră video şi o sursa de lumină). Imaginile preluate de endoscop sunt vizualizate pe monitor si analizate de medic. Ele pot fi inregistrate.

Aceasta analiza permite formularea diagnosticului si ajuta la iniţierea tratamentului.

EDS este cea mai bună metodă de a depista inflamaţia, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior. De asemenea prin intermediul EDS se pot efectua proceduri terapeutice atunci cand este cazul (ex. dilatari, tratamentul hemoragiilor).

 

Cum va pregatiti pentru endoscopia digestiva superioara?

 

Pregătirea pentru endoscopie: nu aveţi voie să mâncaţi sau să beţi minim 6 ore, preferabil 12 ore înaintea analizei (stomacul trebuie să fie gol). Va rugam sa ne informati medicul dacă:

 • aveţi alergii, afecţiuni pulmonare sau cardiace, aţi mai fost anesteziat(ă)/sedat(ă) şi aţi tolerat dificil procedura.
 • dacă sunteţi diabetic întrebaţi medicul curant dacă să luaţi insulina sau tabletele înaintea analizei;
 • dacă luaţi medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom) sau aspirină va rugam sa informaţi medicul; în general medicaţia anticoagulantă trebuie întreruptă cu câteva zile înaintea analizei.

 

Beneficii ale endoscopiei:

 • Investigatie minim invaziva, recuperare imediata
 • permite analizarea in profunzime a tubului digestiv superior (esofagul, stomacul si duodenul).
 • se pot identifica leziuni nedepistabile prin ecografie, radiografie sau CT
 • In anumite cazuri endoscopia poate avea rol interventional / de tratament, evitandu-se astfel interventiile chirurgicale

 

2/ Ce este Colonoscopia?

Colonoscopia reprezinta o procedura diagnostica sau terapeutica in timpul careia se efectueaza examenul intestinului gros (rect si colon). Colonoscopia este in general efectuata pentru investigarea anumitor simptome gastrointestinale precum: sangerarea la nivel intestinal, durerea abdominala, modificarea tranzitului intestinal. De asemenea, este indicata atunci cand se suspecteaza prezenta polipilor colonici sau a tumorilor de la acest nivel. O colonoscopie de control (screening) este necesara a fi efectuata pentru persoanele cu varste peste 50 ani, si pentru oricine cu istoric de polipi sau cancer colorectal in familie (parinti, copii, rude de sange). Prin intermediul colonoscopiei se pot efectua tratamente la nivelul intestinului gros pentru anumite afectiuni ce pot preveni evolutia catre boli grave (ex. rezectia polipilor colonici ce pot evolua catre cancer).

Cum va pregatiti pentru colonoscopie?

In vederea efectuarii unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie sa fie curat, pentru a permite endoscopistului sa vada cu acuratete intreaga mucoasa colonica. Fara o pregatire adecvata, este posibil ca examenul sa nu decurga in conditii optime si sa fie nevoie de repetarea acestuia. Din acest motiv este foarte important sa cititi instructiunile de pregatire pentru colonoscopie si sa clarificati cu mediul dvs eventualele nelamuriri.

Cu o zi inainte de colonoscopie este ideal de a nu manca nimic si de a consuma numai lichide (in orice cantitate doriti). Se poate servi un mic dejun constand in alimente ce nu contin fibre vegetale (carne, branza, iaurt, oua, inghetata, ceai, cafea). Ulterior veti consuma numai lichide (apa, ceai, sucuri, zeama de compot, supe strecurate). Incepand cu orele 18:00 (sau ora indicata de medicul Dvs), veti bea solutia prescrisa de medicul dvs (FORTRANS 4 plicuri / 1 plic se dizolva intr-un litru de apa plată), in doze de aproximativ 200-250 ml la fiecare 10 minute (o cana). Se consuma 2l de soluție din 2 plicuri Fortrans in seara dinaintea intervenției, in intervalul orar 18h00-20h00, si 2l de soluție in dimineața intervenției in intervalul 5h00-7h00.

Daca aveti greata in timpul consumarii solutiei de pregatire, puteti astepta 30 minute si apoi puteti relua administrarea solutiei. Medicatia dvs curenta (ex. cardiologica), trebuie administrata cu minim 4 ore anterior procedurii dupa schema stabilita cu o cantitate mica (100 ml) de apa. De asemenea nu veti mai consuma alte lichide cu 4 ore inainte de procedura.

Dupa terminarea administrarii solutiei de pregatire pentru colonoscopie, veti avea mai multe scaune diareice, chiar apoase, ce ar putea provoca iritatia zonei din jurul anusului. In vederea prevenirii acestei reactii este indicat sa va spalati cu apa calduta fara sapun dupa fiecare scaun, sa folositi servetele umede pentru toaleta locala si sa folositi regulat o crema de protectie locala.

Va rugam sa ne informati dacă:

 • aveţi alergii, afecţiuni pulmonare sau cardiace, aţi mai fost anesteziat(ă)/sedat(ă) şi aţi tolerat dificil procedura.
 • dacă sunteţi diabetic întrebaţi medicul curant dacă să luaţi insulina sau tabletele înaintea analizei;
 • dacă luaţi medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom) sau aspirină va rugam sa informaţi medicul; în general medicaţia anticoagulantă trebuie întreruptă cu câteva zile înaintea analizei.

Beneficii ale colonoscopiei

 • permite analizarea in profunzime a tubului digestiv inferior, cu posibila depistare a leziunilor canceroase colorectale in stadii incipiente
 • In anumite cazuri poate avea rol interventional / de tratament , evitandu-se astfel interventiile chirurgicale (de ex: in timpul efectuarii colonoscopiei se poate realiza indepartarea polipilor)
 • pentru confortul pacientului, procedura se poate realiza sub analgo-sedare